Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΑΒΔΙΟΥ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ




Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 19 Νοεμβρίου εκάστου έτους.
φησεν ν τι μλλον βδιο πλιν,
Ε μ τελευτν εχεν αδεσθαι τχα.
ννεακαιδεκτ βον βδιο ξεπρησεν.
Βιογραφία
Ο Προφήτης Αβδιού (ή Οβδιού) που το όνομα του σημαίνει «δούλος Κυρίου», έζησε περί το 800 π.Χ., (κατ' άλλη εκδοχή στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ.), και είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.

Ο Προφήτης Αβδιού καταγόταν από τη Συχέμ (εκ του αγρού Βηθοχαράμ ή Βαθαχαράμ), και με τη σύντομη προφητεία του αυστηρά παρατηρεί με ισχυρές ποιητικές εκφράσεις την υπερηφάνεια και την πτώση του Ισραήλ. Να τι λέει χαρακτηριστικά για την υπερηφάνεια: «περηφάνια τς καρδίας σου πρε σε κατασκηνοντα ν τας πας τν πετρν, ψν κατοικίαν ατο, λέγων ν καρδί ατο - τς κατάξει με π τν γν; ἐὰν μετεωρισθς ς ετς κα ἐὰν ν μέσον τν στρων θς νοσσιν σου, κεθεν κατάξω σε, λέγει Κύριος» (Οβδιού,α' 3,4). Δηλαδή, η υπερηφάνεια της καρδιάς σου σε έκανε να φρονείς πολύ υψηλά για τον εαυτό σου, ότι τάχα κατοικείς σε φαράγγια και σπηλιές των ορέων και γενικά απόρθητες περιοχές. Έχεις κτίσει την κατοικία σου σε πολύ ύψος, πιστεύεις ότι είσαι ισχυρός και ανίκητος και λες από μέσα σου; Ποιος θα μπορέσει να με κατεβάσει στη γη; Και αν ακόμα πετάξεις σε μεγάλα ύψη σαν τον αετό, και αν στήσεις τη φωλιά σου ψηλά ανάμεσα στ' αστέρια, από 'κει θα σε καταρρίψω και θα σε κατεβάσω, λέγει ο Κύριος. Ας προσέξουμε, λοιπόν, τα λόγια του προφήτη και ας καλλιεργούμε το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι ο Αβδιού ήταν μαθητής του προφήτου Ηλιού, επί της βασιλείας Οχοζία, ο οποίος έστειλε τον Αβδιού στον Ηλία για να τον πείσει να κατέβει από το βουνό προς τον βασιλιά. Μετά την μετάβαση του Ηλία στον Οχοζία, ο Αβδιού, παραιτήθηκε από τη θέση του πεντηκοντάρχου, ακολούθησε τον προφήτη Ηλία και τον υπηρετούσε. Όταν πέθανε ετάφη στον τάφο των πατέρων του.

πολυτκιον
χος β’.
Το Προφήτου σου βδιο τν μνήμην, Κύριε, ορτάζοντες, διατο σε δυσωπομεν· Σσον τς ψυχς μν.

τερον πολυτκιον  (Κατέβασμα)
χος δ’. ψωθες ν τ Σταυρ.
σπερ θεράπων φερωνύμως το Λόγου, το πρ ννοιαν φωτς ξιώθης, κα προφητείας λλαμψιν δέξω σοφ δόξαν γρ τν υλον, καθαρς ποπτεύων, ργανον θεόπνευστον, βδιο νεδείχθης, προμελωδον ν κόσμ μυστικς, τν σομένων, Προφτα τν κβασιν.

Κθισμα
χος α’. Τν τφον σου, Σωτρ.
μγας βδιο, πιλμψεσι θεαις, τν νον φωτοειδ, κεκτημνος θεσπζει, τ μλλοντα Πνεματι, τ γίῳ φθεγγμενος, τοτον σμερον, εσεβοφρνως τιμντες, κτελσωμεν, τν ερν ατο μνμην, καρδας φωτζουσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου